Szczupła sylwetka jest marzeniem wielu osób. Niestety zła dieta, brak snu i ciągły stres powodują, że znaczna część społeczeństwa boryka się z nadmiarowymi kilogramami. Z wiekiem zrzucenie nadwagi jest coraz trudniejsze, a różne diety nie przynoszą efektów. Jest jednak zdrowa i pyszna dieta zupowa, która oczyszcza organizm i pozwala nieco schudnąć.
W tym artykule poznasz:
- czym jest dieta zupowa
- proste przepisy
- jak powinien wyglądać jadłospis
- kto może stosować dietę zupową
Dieta zupowa – co to takiego?
Dieta zupowa jest sposobem żywienia, który polega na spożywaniu jedynie zup. Najczęściej do zup dodaje się kapustę, która ma duże właściwości odchudzające. Jedząc zupy, można zrzucić sporo zbędnych kilogramów, jednak nie należy stosować takiej diety przez zbyt długi czas. Najlepiej jest wypróbować ją przez tydzień i sprawdzić efekty. Zupy powinny być różnorodne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Dobrze jest przygotować jadłospis z dietetykiem, który dobierze odpowiednie produkty i wskaże, jaką ilość posiłków dziennie spożywać. Dieta powinna być dopasowana do stylu życia, wieku i płci.
Dieta zupowa przepisy na szybkie dania
Zupy jedzone przy diecie zupowej mogą oczywiście składać się z warzyw i mięs. Wszystko jednak zależy od indywidualnych preferencji. Wegetarianie, zamiast mięsa mogą dodawać do zupy masło lub olej. Przygotowanie takich dań nie jest trudne i nie wymaga dużo czasu. Można gotować tradycyjne zupy, ale zamiast ziemniaków dodaje się kaszę lub ryż. Jest też wiele przepisów na zupy kremy, które są coraz bardziej lubiane przez Polaków. Dieta zupowa nie polega na jedzeniu wyłącznie zupy kapuścianej. Można przygotować zupę ogórkową, pomidorową czy krem z dyni. Na pewno warto w ciągu dnia mieć przygotowane dwie lub trzy zupy, aby dieta była różnorodna i dostarczała większej ilości witamin.
Jeśli ktoś nie ma czasu, to dostępne są gotowe produkty, które wymagają jedynie podgrzania. Szybką zupę można przygotować z marchwi. Wystarczy do garnka dodać pokrojoną marchewkę, kawałek selera, pietruszki i pora. Można ugotować to na wywarze mięsnym lub dodać jedynie masło. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Całość po zagotowaniu należy zblendować, a na wierzch można dodać pestki słonecznika i dyni.
Dieta zupowa jadłospis na tydzień
Dieta zupowa powinna być stosowana przez tydzień lub co najwyżej dwa. Podczas tych dni dobrze jest urozmaicić menu. Można ugotować większy garnek zupy i część zamrozić na kolejne dni. W tygodniowym menu powinna znaleźć się jedna zupa kapuściana, pomidorowa, buraczkowa, marchewkowa, ogórkowa i fasolowa. Można jeszcze do tego przygotować zupę warzywną i krupnik na delikatnym wywarze mięsnym. Najlepiej jest spożywać zupę cztery razy dziennie. Dodatkowo można posypać zupy krem orzechami lub słonecznikiem. Do wegetariańskich zup można dodać łyżeczkę masła lub oleju lnianego.
Kto może stosować dietę zupową?
Każda dieta powinna być skonsultowana z lekarzem. Są pewne schorzenia, które w połączeniu z dietą mogą mieć poważne skutki uboczne. Na diecie zupowej mogą być zdrowe osoby, które chcą oczyścić organizm i zrzucić nieco kilogramów. Nie można stosować tej diety przez długi czas, gdyż mogłoby to osłabić organizm.